Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €
Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €

Neredni cikel in zanositev?


Raziskave kažejo, da je pri ženskah z nerednimi ciklusi manj verjetno, da bodo zanosile v primerjavi z ženskami, ki imajo reden cikel.

Vzrok je v poznavanju cikla in časa ovulacije. Če je cikel reden, je lažje predvidevati, kdaj imaš ovulacijo. Če se termin cikla spreminja, je težko predvidevati ovulacijo in to oteži celotno pot do zanositve.

Ženski menstrualni cikli se običajno razlikujejo po dolžini. Za povprečen menstrualni cikel velja, da je dolg 28 dni, za normalne pa veljajo tudi cikli, ki segajo od 24 do 38 dni.

Menstruacije se na splošno štejejo za neredne, če velja da je menstrualni cikel krajši od 24 dni ali daljši od 38 dni in z obdobji, v katerih se dolžina ciklusa spreminja za več kot 9 dni.

Kaj povzroča neredne menstruacije, ko poskušate zanositi?

Hormonska neravnovesja so najpogostejši razlog za neredne menstruacije. Gre za kombinacijo luteinzirajočega hormona (LSH), folikel stimulirajočega hormona (FSH), estrogena in progesterona; vsi ti hormoni imajo vpliv na cikel. Hormonsko neravnovesje se izraža v neurejenem ciklu.

Na hormonsko ravnovesje vplivajo tudi zunanji dejavnik.
 • Visok ali nizek ITM (indeks telesne mase).
Izjemno visok ITM ali debelost sta lahko vzrok za druga osnovna zdravstvena stanja, kot je sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) ali hipotiroidizem, za katera je prav tako znano, da povzročata neredne menstruacije. Prevelika ali premajhna telesna teža sta povezani z večjo pojavnostjo menstrualnih nepravilnosti, anovulacijo in neplodnostjo. [2]
 • Prekomerna vadba
Strokovnjaki za plodnost odsvetujejo stroge in visoko intenzivne vaje, ko poskušate zanositi, saj lahko negativno vplivajo na ženske možnosti zanositve. Raziskave kažejo, da lahko intenzivna vadba povzroči menstrualne nepravilnosti in anovulacijo. [3]
 • Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS)
PCOS je ena najpogostejših endokrinih motenj, ki prizadene ženske v reproduktivni dobi, in je prvi vzrok anovulacijske neplodnosti. [4]
 • Starost – perimenopavza
Starost je dejavnik, ki močno vpliva na žensko plodnost. Že po 30. letu začne ta naglo upadati, kar se pozna na manjšem številu ovulacij ter slabši kakovosti jajčec. Ključen dejavnik je, da se vrednosti estrogena in progesterona naravno zmanjšujeta, kar lahko povzroči neredno ovulacijo in menstruacijo.
 • Zdravila
Nekatera zdravila lahko povzročijo motnje v menstrualnem ciklusu in neredne menstruacije (hormonska nadomestna zdravljenja, zdravila za redčenje krvi, antidepresivi, zdravila za kemoterapijo itd.)


Vodnik za hitro in naravno zanositev z nerednimi menstruacijami

Neredne menstruacije ženskam otežijo zanositev. Glavni razlog za težjo zanositev pri ženskah z nerednimi menstruacijami je, da negotovost glede dolžine mesečnega cikla oteži sledenje ovulacije.

Brez ovulacije ni oploditve jajčeca in zanositve. Če imate spolni odnos v času plodnih dni, je možnost za zanositev bistveno višja. Med ženskim ciklusom obstaja čas, znan kot plodno okno, ki se nanaša na nekaj dni pred ovulacijo in na dan ovulacije. Spolni odnosi vsak drugi dan v tem časovnem obdobju pomagajo povečati možnosti zanositve.

Nereden menstrualni ciklus je lahko tudi znak neredne ovulacije. Nekatere ženske ovulirajo vsak mesec ob različnih časih ali več mesecev ne, zato je pomembno spremljati svoj cikel in ovulacijo.
 • Sledenje ovulaciji in pravilen čas spolnega odnosa
Ovulacijo najlažje spremljamo z domačimi testi sline ali preko urina. Precej zanesljiv znak je tudi, ko postane sluz materničnega vratu bolj prozorna in lepljiva. Sledenje ovulacije omogoča parom, da imajo spolne odnose v pravem času.
 • Enostavna vadba
Koristi lahke vadbe za splošno zdravje in plodnost so dobro znane. Pri nerednih menstruacijah in ovulaciji lahke vaje, kot so joga, hoja in raztezanje, pomagajo odpraviti blokade, ki ovirajo pretok krvi.
 • Zmanjšanje stresa in podaljšanje spanja
Znano je, da stres negativno vpliva na plodnost, težave z zanositvijo ali skrbi zaradi nerednih menstruacij pa povzroča le še večji stres. Raziskave kažejo, da je stres pomembno povezan z nerednimi menstrualnimi cikli in da je obvladovanje stresa pomemben dejavnik pri izboljšanju reproduktivnega zdravja žensk. [1] Pomembno je tudi, da si privoščimo dovolj počitka in spanja.
 • Zdrav življenski slog
V času načrtovanja nosečnosti je nujno, da izberemo bolj zdrav slog življenja (brez kajenja, drog, alkohola itd). Znano je, da kajenje [5] in alkohol povzročata številne zdravstvene težave in lahko resno zmanjšata plodnost.

 • Zdravo prehranjevanje

Za plodnost in urejeno hormonsko ravnovesje priporočamo dieto z visoko vsebnostjo nenasičenih maščob, zmerno količino beljakovin in nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Raziskave so pokazale, da je dieta za plodnost z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in veliko nenasičenih maščob povezana z manjšim tveganjem za ovulacijsko motnjo in neplodnost.[13] Poleg tega so druge študije pokazale, da je večji vnos ogljikovih hidratov povezan z večjo možnostjo ovulacijske neplodnosti. [14]

 • Prehranska dopolnila za plodnost - FertilUp®

Jemanje prehranskih dodatkov za plodnost je eden najboljših načinov za izboljšanje vaše plodnosti. Vitamini in hranila, vključena v dodatke za plodnost, igrajo ključno vlogo pri zdravju žensk in so bistvenega pomena za menstruacijo in ovulacijo.

Poskrbite za vnos B vitaminov, koencima Q10, folata, ribjega olja (Omega-3), vitamina C, vitamin D[6] in cinka [7].

Vitamin B6 ima vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov in je nepogrešljiv, kadar si želimo urediti hormonsko ravnovesje.

Potrpežljivost. Prehranska dopolnila delujejo telesu bolj prijazno kot zdravila in tako potrebujejo dalj časa,  da telo nanje tudi optimalno odreagira (v primeru FertilUp-a svetujemo jemanje vsaj 3 mesece). Viri:

1. Jinju Bae,Susan Park and Jin-Won Kwon: Factors associated with menstrual cycle irregularity and menopause, BMC Womens Health. 2018; 18: 36.
2. Zeynep Özcan Dağ   Berna Dilbaz: Impact of obesity on infertility in women, J Turk Ger Gynecol Assoc. 2015; 16(2): 111–117.
3. Leanne M Redman: Physical activity and its effects on reproduction, Review Reprod Biomed Online. 2006 May;12(5):579-86.
4. Carrie C. Dennett, Judy Simon : The Role of Polycystic Ovary Syndrome in Reproductive and Metabolic Health: Overview and Approaches for Treatment. Diabetes Spectr. 2015 May; 28(2): 116–120.
5. G C Windham 1, E P Elkin, S H Swan, K O Waller, L Fenster: Cigarette smoking and effects on menstrual function, Obstet Gynecol. 1999 Jan;93(1):59-65.
6. Batool Rashidi, Fedieh Haghollahi, Mamak Shariat, Farid Zayerii: The effects of calcium vitamin D and metformin on polycystic ovary syndrome: a pilot study, Randomized Controlled Trial Taiwan J Obstet Gynecol. . 2009 Jun;48(2):142-7.
7. Marzenna Nasiadek, Joanna Stragierowicz, Michał Klimczak, and Anna Kilanowicz: The Role of Zinc in Selected Female Reproductive System Disorders, Nutrients. 2020 Aug; 12(8): 2464.

Priporočamo tudi • Fertilup za oba
  FertilUp za moške & FertilUp za ženske
  rating
  65,90€  58,65€
  Naroči
 • FertilUp za ženske + Omega-3
  1-mesečni paket (30 dni)
  rating
  54,90€  49,95€
  Naroči
 • FertilUp za moške + Omega-3
  1-mesečni paket (30 dni)
  rating
  54,90€  49,95€
  Naroči
 • 3x FertilUp za moške + 3x Omega-3
  3-mesečni paket (90 dni)
  rating
  164,70€  135,95€
  Naroči
 • 3x FertilUp za ženske + 3x Omega-3
  3-mesečni paket (90 dni)
  rating
  164,70€  135,95€
  Naroči
Slide right
Slide left

Stopite v stik z nami Arrow down


Pošlji
Izdelava: MMstudio
Payments Secure
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh FertilUp.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.