Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €
Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €

(Ne) plodnost sodobne družbe


Sodobna družba počasi podira tabuje o neplodnosti in o tem tudi naglas govori.

Zasluge zato gredo tudi zvezdnikom, ki so javno spregovorili o svojih težavah s plodnostjo, nacionalnim projektom, ki osveščajo javnost o neplodnosti ter številnim znanstvenim odkritjem. Je rešitev v izvenmaternični oploditvi, shranjevanju spolnih celic ali dodatni pomoči pri naravnem pristopu?

Dnevno smo priča novim dejstvom, ki se strokovni javnosti zdijo zaskrbljujoča. Ženske se v Ameriki množično odločajo za zamrznitev jajčec že v mladih letih. Strokovnjaki iz Hebrejske univerze v Jeruzalemu so v študijah ugotovili, da sodobnim moškim zadnjih 40 let konstantno pada število semenčic. Starostna meja, ko se ženske odločijo za prvo nosečnost, se počasi dviguje nad 30 let in čedalje več je postopkov umetne oploditve. Realnost mladih so še pritiski vsakodnevnega življenja, staršev, stres v službi, staranje prebivalstva ter finančne in stanovanjske težave. Ali nas lahko upravičeno skrbi za našo plodnost in prihodnje rodove? Kaj lahko naredimo kot posameznik, da se ne bomo soočali s tovrstnimi težavami?

Neplodnost je bolezen sodobne družbe oziroma vsaj posledica našega hitrejšega življenjskega stila. O neplodnosti se vse pogosteje govori v javnosti, vseeno pa se le-te še vedno sramujemo. Sprejemamo jo kot svojo pomankljivost, ki kaže na pomanjkanje moškosti oz. ženstvenosti in tega ne želimo naglas povedati. Številni zvedniki so priznali, da so imeli težave pri zanositvi in morda nas lahko to opogumi, da neplodnost sprejmemo kot normalen pojav v sodobni družbi. Glede na to, da je neploden že vsak šesti par, se z neplodnostjo soočajo verjetno tudi vaši sosedi in prijatelji. Težave z neplodnostjo oz. zanositev v postopku umetne oploditve so naglas priznali Michelle Obama, Anna Hathaway, Chrissy Teigen and John Legend, Halle Berry, Kim Kardashian West, Courtney Cox, Celine Dion, Brooke Shields in drugi. Sporočilo je vedno enako; niste edini in niste sami, ko se soočate z neplodnostjo.

Starost ženske ob prvi zanositvi se dviguje

Ključni dejavnik, pred katerim tudi najbolj svari strokovna javnost je, da se starost ženske ob prvi zanositvi dviguje. Razlogov je več; mladi si želijo več od življenja, študiji so daljši, kariera, finančna nestabilnost, stanovanjski problem itd. S starostjo plodnost pri ženski upada, saj je po 35. letu skoraj polovico nižja verjetnos zanositve kot pri 25-ih letih. Vzrok leži v jajčnikih, saj se število foliklov in kakovost jajčnih celic zaradi številnih dejavnikov z leti zmanjšujeta, te spremembe pa po 35. letu postanejo še izrazitejše. Tako za moške kot ženske velja, da na plodnost slabo vpliva kajenje, debelost, nezdrav življenjski stil ter pretirano uživanje alkohola.

K temu lahko dodamo še ostale razloge za neplodnost, kot so motnje v menstrualnem ciklusu, odsotnost ovulacije, slaba prehodnost jajcevodov, prebolele spolno prenosljive bolezni ter bolezen rodil kot naprimer endometrioza. Pri moških gre v večini primerov za slabo kakovost ali odsotnost semena. Zaključimo lahko, da plodnost ni več nekaj samoumnevnega in da se nosečnost ne zgodi vedno čez noč.

Je rešitev v zunajtelesni oploditvi ali shranjevanju celic?

V tujini se pojavljajo gibanja, ki propagirajo shranjevanje oziroma zamrznitev jajčec pri mlajših ženskah, ki jih lahko nato v kasnejših letih, ko se odličijo za nosečnost, uporabijo. Nekateri v prihodnje stavijo na metode umetne oploditve. V treh slovenskih centrih za zdravljenje neplodnosti, v UKC Ljubljana, UKC Maribor in Porodnišnici Postojna, opravijo od 3000 do 4000 ciklov zunajtelesne oploditve na leto. Na leto se nato rodi 1300 otrok na leto, kar pomeni, da uspešno zanosi in donosi približno tisoč žensk s pomočjo zunajtelesne oploditve. To so rezultati, ki Slovenijo uvrščajo v sam evropski vrh po uspešnosti postopkov.

Kljub temu je uspešnost posameznega postopka zgolj med 25 in 30% in je odvisna tudi od razloga neplodnosti pri paru. Vsak cikel je povezan s številnimi pregledi, močnimi hormonskimi terapijami in upanjem.

Shranjevanje celic je v zahodnem svetu že nekaj normalnega. Poslužujejo se ga predvsem mlajše ženske, ki si želijo zanositi in se zavedajo, da je plodnost občutljiva stvar. Na takšen način imajo pripravljene zdrave jajčne celice, tudi če se odločijo za zanositev v bolj zrelih letih. Predvsem pa je to način, kako lahko ženska ali moški po prebolelem raku ali drugih hudih boleznih dobi svojega otroka.

Skrb za plodnost je v tvojih rokah

O neplodnosti govorimo, kadar par po letu dni rednih nezaščitenih spolnih odnosov še ne zanosi. Kljub temu ne čakajte in ukrepajte že prej, saj je neplodnost bitka tudi z biološko uro ženske.

Pomembno je, da svoje telo opazujemo že prej. Za ženske je ključno, da je menstrualni cikel urejen ter da ima ovulacijo. Brez ovulacije par nikakor ne more uspešno zanositi. Urejen menstrualni cikel je posledica urejenega hormonskega ravnovesja in pravilnega delovanja ščitnice, kar se lahko preveri z enostavnimi krvnimi testi. Moškim svetujemo, da so bolj pozorni na pravilno spuščena moda ter morebitne poškodbe mod iz otroštva. Pri vsem skupaj igra pomembno vlogo splošno zdravje organizma, ustrezna telesa teža in zdrav način življenja s čim manj stresa.

Pri hitrem tempu življenja težko s hrano zaužijemo vse potrebne vitamine in minerale, ki jih telo potrebuje. Pomagate si lahko s kakovostnimi in preverjenimi prehranskimi dopolnili, ki imajo dokazano pozitivno delovanje na plodnost. Le-ta lahko pomagajo pripraviti organizem na zanositev ali uravnavajo hormonsko delovanje, povečajo število semenčic in tako olajšajo naravno zanositev, ki je za telo in par še vedno bolj prijazna kot hormonska zdravljenja.

Komponenta, ki jo moramo upoštevati pri uživanju prehranskih dopolnil, je čas. Naravne sestavine imajo na telo šibkejši učinek in zato je pomembna vztrajnost. Svetuje se uporabo vsaj 3 mesece. Sestavine, ki jih svetujemo, so cink, vitamin B6 in vitamin C, folna kislina, selen in železo. Pozorni moramo biti še na spolne odnose ob pravih dneh, na sproščenost in v primeru težav na informiranost. Pozitivne učinke na telo imajo tudi počitnice, joga, meditacije in predvsem dober odnos s partnerjem.

Tudi če zanositev po naravni poti kljub vsemu ni uspešna, nam bo skrb za svoje zdravje lahko močno povečala možnosti zanositve v primeru umetne oploditve.


Priporočamo tudi • FertilUp za moške + Omega-3
  1-mesečni paket (30 dni)
  rating
  54,90€  49,95€
  Naroči
 • 3x FertilUp za moške + 3x Omega-3
  3-mesečni paket (90 dni)
  rating
  164,70€  135,95€
  Naroči
 • Fertilup za oba
  FertilUp za moške & FertilUp za ženske
  rating
  65,90€  58,65€
  Naroči
 • 3x FertilUp za ženske + 3x Omega-3
  3-mesečni paket (90 dni)
  rating
  164,70€  135,95€
  Naroči
 • FertilUp za ženske + Omega-3
  1-mesečni paket (30 dni)
  rating
  54,90€  49,95€
  Naroči
Slide right
Slide left

Stopite v stik z nami Arrow down


Pošlji
Izdelava: MMstudio
Payments Secure
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh FertilUp.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.