Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €
Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €

Odločila sva se za otroka, kaj sedaj?


Preglej 10 ključnih stvari, ki jih morata poznati, preden se odločita za zanositev.


1. Spoznaj svoj menstrualni ciklus

Najpomembnejši nasvet za žensko, ki želi zanositi, je poznavanje svojega telesa, natančneje menstrualnega ciklusa. Ženska mora vedeti, kdaj lahko pričakuje menstruacijo in kdaj ima ovulacijo, ki je osnova za zanositev.


2. Spremljaj ovulacijo

Ženske z rednimi cikli ovulirajo približno dva tedna pred prihodom menstruacije. Kadar ima ženska neredne cikle, je težko oziroma skoraj nemogoče napovedati ovulacijo in s tem določiti najbolj plodnih dneve. Pri sledenju ovulacije si lahko pomagate s testi, ki preko urina ali sline prepoznajo vaše plodne dni. Prav tako učinkovito je spremljanje in opazovanje svoje cervikalne sluzi. Tik pred ovulacijo, ko je ženska najbolj plodna, se količina sluzi poveča, postane pa tudi tanjša, jasnejša in bolj spolzka.


3. Imejta spolne odnose vsak drugi dan med plodnim oknom

"Plodno okno" obsega šestdnevni interval, 4 dni pred ovulacijo in 2 dneva po njej, ko lahko spermiji še preživijo v maternici in takrat lahko ženska zanosi. Pomembno je poznavanje svojega cikla in zaznavanje prisotnosti ovulacije. Svetuje se spolne odnose vsak drugi dan med plodnim obdobjem.


4. Ohranjaj zdravo telesno težo

Prevelika telesna teža ženske lahko vpliva na verjetnost zanositve. Raziskave so pokazale, da lahko ženska s prekomerno telesno težo za zanositev potrebuje tudi do dvakrat dlje časa kot ženska, katere ITM (indeks telesne mase) velja za normalnega. Pri povečani telesni teži nastane odvečni estrogen, ki lahko ovira ovulacijo in ruši hormonsko ravnovesje.


5. Lahko si pomagaš z vitamini in minerali, ki imajo dokazan vpliv na plodnost 

Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je natančno predpisala, katere snovi imajo dokazano vlogo pri plodnosti in razmnoževanju (cink) ter uravnavajo delovanje hormonov (vitamin B6). Prav tako je v fazi načrtovanja nosečnosti pomemben vnos folne kisline.

Pri moškem se prav tako svetuje uživanje cinka ter selena, ki ima dokazan vpliv na nastanek zdravih semenčic. Ko vajino telo potrebuje podporo pri plodnosti ter načrtujeta nosečnost, je FertilUp lahko prava rešitev.


6.  Jej zdravo hrano

Čeprav morda ne obstaja posebna dieta za spodbujanje plodnosti, lahko uživanje raznolike zdrave hrane pomaga ženskam pripraviti telo na nosečnost. Pri tem se svetuje več kalcija, beljakovin in železa. To pomeni, da uživamo raznovrstno sadje in zelenjavo, puste beljakovine, polnozrnata žita, mlečne izdelke in zdrave vire maščob.


7. Zmanjšaj naporne treninge

Redna fizična aktivnost ženskemu telesu pomaga, da se pripravi na nosečnost, vendar pa preveč gibanja ali pogosti naporni treningi lahko vodijo do menstrualnih motenj, ki ovirajo ovulacijo in vplivajo na cikel/plodnost.


8. Zavedaj se svoje starosti

Največji sovražnik ženske plodnosti je starost. Ko se ženske starajo, se njihova plodnost zmanjšuje, saj starostne spremembe na jajčnikih povzročajo upad količine in kakovosti jajčec.

S starostjo se povečuje tudi tveganje za nekatere zdravstvene težave, kot so fibroidi maternice, endometrioza in zamašitev jajcevodov, kar lahko prispeva k izgubi plodnosti. Ženska plodnost začne postopno upadati po 30. letu, močneje po 35. letu in strmo po 40. letu. Ta upad pomeni, da lahko traja dlje, da zanosite in je sama nosečnost pogosto označena kot rizična.


9. Redni spolni odnosi

Za zanositev je ključno, da ima par spolne odnose večkrat tedensko. Ker stres negativno vpliva na plodnost, je pomembno tudi, da se pri tem še vedno zabavate in ni zgolj nujno opravilo. 

V resnici je povprečen čas, ki ga par potrebuje za zanositev, približno pol leta, povsem normalno pa je tudi vse do enega leta. Zato je bolje, da se čim manj »trudite« zanositi in čim bolj uživate. Pri tem pomagajo tudi orgazmi ter spontani in redni spolni odnosi – ne le takrat, ko imate najbolj plodne dni.


10. Ne čakaj predolgo


V Sloveniji je praksa, da se z ginekologom posvetujete o naslednjih korakih, če ženska po enem letu rednega nezaščitenega spolnega odnosa ne zanosi. Vendar svetujemo, da se posvetujete že prej, predvsem v primeru, če je ženska stara vsaj 35 let in po šestih mesecih še niste zanosili. 

Naše priporočilo je, da ne čakate predolgo in razmislite tudi o prehranskih dopolnilih za povečanje možnosti zanositve. Svetujemo uživanje FertilUp za ženske in moške vsaj 3 mesece, saj se bo v tem času organizem odzval na vnos vitaminov in mineralov. Le-ti so bili skrbno izbrani in imajo dokazan vpliv na plodnost, uravnavanje hormonov ter nastanek semenčic.


Priporočamo tudi • 3x FertilUp za ženske + 3x Omega-3
  3-mesečni paket (90 dni)
  rating
  164,70€  135,95€
  Naroči
 • FertilUp za ženske + Omega-3
  1-mesečni paket (30 dni)
  rating
  54,90€  49,95€
  Naroči
 • FertilUp za moške + Omega-3
  1-mesečni paket (30 dni)
  rating
  54,90€  49,95€
  Naroči
 • Fertilup za oba
  FertilUp za moške & FertilUp za ženske
  rating
  65,90€  58,65€
  Naroči
 • 3x FertilUp za moške + 3x Omega-3
  3-mesečni paket (90 dni)
  rating
  164,70€  135,95€
  Naroči
Slide right
Slide left

Stopite v stik z nami Arrow down


Pošlji
Izdelava: MMstudio
Payments Secure
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh FertilUp.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.