Dobrodošli na spletni strani FertilUp®. Hvala, ker nam zaupate že od leta 2012. Izberi svoj paket.
naravno-do-plodnostiŠtudije


Zaupaj sestavinam, za katere so tako Evropska agencija za varnost hrane kot tudi številne študije dokazale delovanje na plodnost, reprodukcijski sistem ter zdravje semenčic. FertilUp vsebuje prave sestavine v skrbno odmerjenih količinah. Transparentno in brez zavajanj.

Študije o vplivu cinka in selena na žensko in moško plodnost.Vlogo cinka pri moški plodnosti in razmnoževanju je potrdila tudi Evropska komisija za varnost hrane (EFSA). Poročali so, da so imele skupine s plodnimi moškimi višje ravni cinka v primerjavi z neplodnimi moškimi. Številne raziskave so pokazale, da sta raven cinka in kakovost sperme močno povezani1. Nizka raven cinka ali pomanjkanje lahko negativno vpliva na plodnost moških, saj vpliva na raven testosterona in kakovost semenčic 2,3,4

Izvedena je bila metaanaliza 17 študij, ki je raziskovala razmerje med cinkom v semenski plazmi in moško plodnostjo. Rezultati so pokazali, da je dodajanje cinka v prehrani močno vplival na volumen, semenčic in morfologijo semenčic 1,4.  

Številne študije prav tako poudarjajo pomen cinka pri ženskah36 za normalno plodnost in zdrave rezultate nosečnosti.

V študiji, v kateri je sodelovalo več kot 600 moških, je selen v kombinaciji z dodatkom vitamina E znatno izboljšal več parametrov meritve sperme. 52,6 % udeležencem se je izboljšala gibljivost semenčic, morfologija ali oboje, 10,8 % pa je doseglo spontano nosečnost5. Več drugih študij je pokazalo podobne rezultate in podprlo uporabo selena za izboljšanje plodnosti 6,7

Uporaba selena pri ženskah podpira zdravo donošeno nosečnost skupaj z razvojem živčnega in imunskega sistema pri rastočem plodu8,37.
Vlogo cinka1,2 in selena3,4  pri moški plodnosti in razmnoževanju je potrdila tudi Evropska komisija za varno hrano.

 Obe sta tudi ključni sestavini v prehranskem dopolnilu FertilUp za moške.


Strokovnjaki za plodnost so dokazali, da ima vitamin B12 pomembno vlogo pri razvoju sperme. Študija je pokazala, da lahko dodatek vitamina B12 izboljša vitalnost semenčic, gibljivost in celovitost DNK9.


Vitamin B zelo pomemben tudi pri ženski plodnosti. Študija je pokazala, da imajo ženske z višjo koncentracijo vitaminov B v krvi (vključno s folno kislino) tudi manj težav z zanositvijo10,39.


Pri raziskovanju ravni koencima Q10 je študija iz leta 2019, ki je vključevala 65 moških, dokazala, da dodajanje koencima Q10 izboljša število in gibljivost semenčic11. Številne raziskave so potrdile tudi vpliv CoQ10 na koncentracijo in morfologijo semenčic12

Študija iz leta 2018 je pokazala, do so ženske, ki so 3 mesece jemale 600 mg CoQ10, imele večje možnosti za oploditev (67% v primerjavi s 45%) in stopnjo živorojenosti 29% v primerjavi s 16%13. Prav tako je študija o reproduktivnem zdravju žensk pokazala, da lahko dodatek koencima Q10 izboljša količino in kakovost jajčnih celic pri starejših ženskah14.
Številne študije38 so  dokazale, da naš način življenja (kako jemo in kako živimo) vpliva na zdravje celotnega organizma in  tudi na našo plodnost. S prehranskim dopolnilom FertilUp je to enostavno. Vse pomembne sestavine v zgolj 2 kapsulah dnevno. 

Preveri, kakšen vpliv ima vitamin D3 na plodnost.


Vitamin D velja za sončni vitamin, vendar ima kar 40% svetovne populacije prenizke vrednosti vitamina D. Pomanjkanje ima lahko negativen vpliv na plodnost žensk in stopnjo nosečnosti15. Študija, ki je analizirala 188 žensk, je ugotovila, da je bila stopnja nosečnosti 4x višja pri ženskah, ki so imele ustrezno raven vitamina D v primerjavi s tistimi, ki so imele nižje ravni16,17

Pri moških je nizka raven vitamina D povezana s slabšo kakovostjo semenčic (zmanjšano število in gibljivost semenčic) 18, 19, 20. Študija iz leta 2018 je pokazala, da so pari, pri katerih so moški prejemali vitamin D, imeli skoraj dvakrat večjo uspešnost nosečnosti; 35,6% proti 18,3% 20.Dokazi, zbrani v študijah v zadnjem desetletju, svetujejo uporabo omega-3 maščob, cinka in vitaminov B, D3 ter C za večjo plodnost in zdravo nosečnost.

Študije dokazujejo vpliv omega-3 kisline na splošno zdravje in plodnost.


Pri ženskah, ki so redno uživale omega-3 maščobnih kislin je bilo ugotovljeno,  da so višje ravni povezane s počasnejšim staranjem jajčnikov, boljšo kakovostjo jajčec in izboljšanjem plodnosti21. Študija iz leta 2018 je dodatno podprla to idejo z dokazom, da se je verjetnost klinične nosečnosti povečala za 8% za vsak 1% povečanje ravni omega-3 v krvi22

Študija, ki je preučevala  povezanost med koncentracijo omega-3 v krvi in ključnimi parametri sperme, je dokazala, da so višje ravni omega-3 povezane z večjim številom semenčic ter boljšo gibljivostjo in morfologijo23. Da omega-3 maščobe vplivajo na moško plodnost ter semenčice, so dokazale tudi številne druge študije 24,25.Tudi vitamin E in C, folat ter L-karnitin so z razlogom sestavni del prehranskega dopolnila FertilUp.Vitamin E je močan antioksidant, ki ga številne študije povezujejo z izboljšano plodnostjo žensk in zdravo nosečnostjo31. Pri moški plodnosti so nedavne študije pokazale, da uživanje vitamina E vpliva na večjo gibljivost semenčic ter izboljša kakovost semena30.

Folat je dobro znan po tem, da podpira zdravje matere in razvoj ploda med nosečnostjo. Študije so pokazale, da lahko folat izboljša razvoj jajčnih celic in kakovost zarodkov26.

Vitamin C je močan antioksidant in študije kažejo, da lahko uživanje vitamina C poveča raven antioksidantov v krvi do 30% in deluje protivnetno 28,29. Študija, kjer so moški dva meseca jemali 2000 mg vitamina C na dan, je pokazala povečanje števila in gibljivosti semenčic, prav tako pa naj bi se po dveh mesecih dodajanja vitamina C število semenčic več kot podvojilo. V isti študiji se je % gibljivih semenčic skoraj podvojil z 31,2% gibljivosti na 60,1%. Opazne izboljšave so bile zaznane tudi v obliki/morfologiji27.

Pri ženski plodnosti se je dodajanje antioksidantov (vitamin C in E) v prehrani pokazal kot zelo učinkovit v boju proti oksidativnem stresu, ki lahko poškoduje jajčne celice in na ta način spodbuja ženske reproduktivne funkcije.

L-karnitin se v visokih koncentracijah nahaja v moškem reproduktivnem traktu in ima pomembno vlogo pri za zorenju in gibljivosti sperme. Raziskave so pokazale, da lahko L-karnitina pomaga podpirati gibljivost semenčic in druge vidike moškega reproduktivnega zdravja 32, 33, 34.


S tem, kaj jemo in kako živimo vplivamo na zdravje celotnega organizma in reprodukcijskega sistema oz. plodnost.


Pokaži vire


1. Jiang Zhao, Xingyou Dong, Xiaoyan Hu, Zhou Long,Liang Wang, Qian Liu, Bishao Sun, Qingqing Wang, Qingjian Wu and Longkun Lia: Zinc levels in seminal plasma and their correlation with male infertility: A systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2016; 6: 22386.

2. Urszula Marzec-Wróblewska, Piotr Kamiński, Paweł Lakota, Marek Szymański, Karolina Wasilow, Grzegorz Ludwikowski, Magdalena Kuligowska-Prusińska, Grażyna Odrowąż Sypniewska, Tomasz Stuczyński, Jacek Michałkiewicz: Zinc and iron concentration and SOD activity in human semen and seminal plasma, Biol Trace Elem Res. 2011 Oct;143(1):167-77.

3. Abasalt Hosseinzadeh Colagar, Eisa Tahmasbpour Marzony, Mohammad Javad Chaichi: Zinc levels in seminal plasma are associated with sperm quality in fertile and infertile men, Nutr Res. 2009 Feb;29(2):82-8.

4. Enrique F. Schisterman, PhD1; Lindsey A. Sjaarda, PhD1; Traci Clemons, PhD2; et al Douglas T. Carrell, PhD3; Neil J. Perkins, PhD1; Erica Johnstone, MD4; Denise Lamb, BSN4; Kayla Chaney, BA2; Bradley J. Van Voorhis, MD5; Ginny Ryan, MD5; Karen Summers, MPH5; Jim Hotaling, MD6; Jared Robins, MD7; James L. Mills, MD1; Pauline Mendola, PhD1; Zhen Chen, PhD8; Elizabeth A. DeVilbiss, PhD1; C. Matthew Peterson, MD4; Sunni L. Mumford, PhD1: Effect of Folic Acid and Zinc Supplementation in Men on Semen Quality and Live Birth Among Couples Undergoing Infertility Treatment. JAMA. 2020;323(1):35-48.

5. Joanna Pieczyńska Halina Grajeta : The role of selenium in human conception and pregnancy, J Trace Elem Med Biol; . 2015 Jan;29:31-8.

6. Mohammad K Moslemi, Samaneh Tavanbakhsh: Selenium–vitamin E supplementation in infertile men: effects on semen parameters and pregnancy rate; Int J Gen Med. 2011; 4: 99–104.

7. L Keskes-Ammar 1 , N Feki-Chakroun, T Rebai, Z Sahnoun, H Ghozzi, S Hammami, K Zghal, H Fki, J Damak, A Bahloul : Sperm oxidative stress and the effect of an oral vitamin E and selenium supplement on semen quality in infertile men, Arch Androl; . 2003 Mar Apr;49(2):83-94

8. Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta: The role of selenium in human conception and pregnancy, J Trace Elem Med Biol. 2015 Jan; 29:31-8

9. C Abad 1 , M J Amengual, J Gosálvez, K Coward, N Hannaoui, J Benet, A García-Peiró, J Prats: Effects of oral antioxidant treatment upon the dynamics of human sperm DNA fragmentation and subpopulations of sperm with highly degraded DNA . 2013 Jun;45(3):211-6. doi: 10.1111/and.12003.

10. Audrey J Gaskins, Yu-Han Chiu, Paige L Williams, Jennifer B Ford, Thomas L Toth, Russ Hauser, Jorge E Chavarro: Association between serum folate and vitamin B-12 and outcomes of assisted reproductive technologies. Am J Clin Nutr. 2015 Oct; 102(4): 943–950.

11. Ahmed T Alahmar: The impact of two doses of coenzyme Q10 on semen parameters and antioxidant status in men with idiopathic oligoasthenoteratozoospermia. Clin Exp Reprod Med. 2019 Sep; 46(3): 112–118.

12. Giancarlo Balercia 1 , Fabrizio Mosca, Franco Mantero, Marco Boscaro, Antonio Mancini, Giuseppe Ricciardo-Lamonica, GianPaolo Littarru: Coenzyme Q(10) supplementation in infertile men with idiopathic asthenozoospermia: an open, uncontrolled pilot study. Fertil Steril. 2004 Jan;81(1):93-8.

13. Assaf Ben-Meir, Eliezer Burstein, Aluet Borrego-Alvarez, Jasmine Chong, Ellen Wong,Tetyana Yavorska, Taline Naranian, Maggie Chi, Ying Wang, Yaakov Bentov, Jennifer Alexis, James Meriano, Hoon-Ki Sung, David L Gasser, Kelle H Moley, Siegfried Hekimi, Robert F Casper and Andrea Jurisicova: Coenzyme Q10 restores oocyte mitochondrial function and fertility during reproductive aging, Aging Cell. 2015 Oct; 14(5): 887–895.

14. Yangying Xu,Victoria Nisenblat,Cuiling Lu,Rong Li, Jie Qiao,Xiumei Zhen, and Shuyu Wang: Pretreatment with coenzyme Q10 improves ovarian response and embryo quality in low-prognosis young women with decreased ovarian reserve: a randomized controlled trial. Reprod Biol Endocrinol. 2018; 16: 29.

15. Elisabeth Lerchbaum , Barbara Obermayer-Pietsch: Vitamin D and fertility: a systematic review, Eur J Endocrinol. 2012 May;166(5):765-78.

16. Giovanna Muscogiuri , Barbara Altieri , Cristina de Angelis , Stefano Palomba , Rosario Pivonello , Annamaria Colao , Francesco Orio: Shedding new light on female fertility: The role of vitamin D, Endocr Metab Disord.2017 Sep;18(3):273-283

17. B Rudick 1 , S Ingles, K Chung, F Stanczyk, R Paulson, K Bendikson: Characterizing the influence of vitamin D levels on IVF outcomes, Hum Reprod. 2012 Nov;27(11):3321-7.

18. Martin Blomberg Jensen 1 , Poul J Bjerrum, Torben E Jessen, John E Nielsen, Ulla N Joensen, Inge A Olesen, Jørgen H Petersen, Anders Juul, Steen Dissing, Niels Jørgensen: Vitamin D is positively associated with sperm motility and increases intracellular calcium in human spermatozoa, Hum Reprod. 2011 Jun;26(6):1307-17.

19. Christian Trummer , Stefan Pilz , Verena Schwetz, Barbara Obermayer-Pietsch, Elisabeth Lerchbaum: Vitamin D, PCOS and androgens in men: a systematic review, Endocr Connect.2018 Mar;7(3):R95R113

20. Martin Blomberg Jensen, Jacob Gerner Lawaetz, Jørgen Holm Petersen, Anders Juul, Niels Jørgensen: Effects of Vitamin D Supplementation on Semen Quality, Reproductive Hormones, and Live Birth Rate: A Randomized Clinical Trial, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 103, Issue 3, March 2018, Pages 870–881, https://doi.org/10.1210/jc.2017-01656

21. Deepika Nehra, Hau D Le, Erica M Fallon, Sarah J Carlson, Dori Woods, Yvonne A White, Amy H Pan, Lankai Guo, Scott J Rodig, Jonathan L Tilly, Bo R Rueda, Mark Puder: Prolonging the female reproductive lifespan and improving egg quality with dietary omega-3 fatty acids, Aging Cell. 2012 Dec;11(6):1046-54.

22. Y-H Chiu, A E Karmon, A J Gaskins , M Arvizu , P L Williams, I Souter, B R Rueda, R Hauser, J E Chavarro; EARTH Study Team: Serum omega-3 fatty acids and treatment outcomes among women undergoing assisted reproduction, Hum Reprod. 2018 Jan 1;33(1):156-165.

23. Mohammad Reza, Safarinejad Seyyed, Yousof Hosseini, FaridDadkhah, Majid AliAsgari: Relationship of omega-3 and omega-6 fatty acids with semen characteristics, and anti-oxidant status of seminal plasma: A comparison between fertile and infertile men, Urology and Nephrology Research Center, Department of Urology, Shahid Modarress Hospital, Shahid Beheshti University (MC), Tehran, Iran

24. M. L. Falsig, C. S. Gleerup, U. B. Knudsen: The influence of omega-3 fatty acids on semen quality markers: a systematic PRISMA review. First published: 22 May 2019

25. Mohammad Reza Safarinejad and Shiva Safarinejad: The roles of omega-3 and omega-6 fatty acids in idiopathic male infertility, Asian J Androl. 2012 Jul; 14(4): 514–515.

26. Jolanda C Boxmeer 1 , Nick S Macklon, Jan Lindemans, Nicole G M Beckers, Marinus J C Eijkemans, Joop S E Laven, Eric A P Steegers, Régine P M Steegers-Theunissen: IVF outcomes are associated with biomarkers of the homocysteine pathway in monofollicular fluid, Hum Reprod. 2009 May;24(5):1059- 66.

27. Mohammed Akmal, J Q Qadri, Noori S Al-Waili, Shahiya Thangal, Afrozul Haq, Khelod Y Saloom: Improvement in human semen quality after oral supplementation of vitamin C, J Med Food. 2006 Fall;9(3):440-2

28. Sedigheh Ahmadi, M.Sc., Reihane Bashiri, M.Sc.,Akram Ghadiri-Anari, M.D. and Azadeh Nadjarzadeh, Ph.D.: Antioxidant supplements and semen parameters: An evidence based review; Int J Reprod Biomed. 2016 Dec; 14(12): 729–736

29. Ljiljana M. Popovic ,Nebojsa R. Mitic,Dijana Miric,Boban Bisevac,Mirjana Miric, Brankica Popovic: Influence of Vitamin C Supplementation on Oxidative Stress and Neutrophil Inflammatory Response in Acute and Regular Exercise, Volume 2015

30. E Kessopoulou 1 , H J Powers, K K Sharma, M J Pearson, J M Russell, I D Cooke, C L Barratt: A double- blind randomized placebo cross-over controlled trial using the antioxidant vitamin E to treat reactive oxygen species associated male infertility, Clinical Trial Fertil Steril. 1995 Oct;64(4):825-31.

31. Siti Syairah Mohd Mutalip, Sharaniza Ab-Rahim and Mohd Hamim Rajikin; Vitamin E as an Antioxidant in Female Reproductive Health, Antioxidants (Basel). 2018 Feb; 7(2): 22.

32. Elham Aliabadi, Ph.D., Malek Soleimani Mehranjani, Ph.D., Zahra Borzoei, M.Sc., Tahereh Talaei- Khozani, Ph.D., Hossein Mirkhani, Ph.D., and Hamed Tabesh, Ph.D.; Effects of L-carnitine and L-acetyl- carnitine on testicular sperm motility and chromatin quality. Iran J Reprod Med. 2012 Mar; 10(2): 77–82.

33. Dikmen Dokmeci: Oxidative stress, male infertility and the role of carnitines. Folia Med (Plovdiv). 2005;47(1):26-30.

34. Andrea Lenzi, Paolo Sgrò, Pietro Salacone, Donatella Paoli, Barbara Gilio, Francesco Lombardo, Maria Santulli, Ashok Agarwal, Loredana Gandini: A placebo-controlled double-blind randomized trial of the use of combined l-carnitine and l-acetyl-carnitine treatment in men with asthenozoospermia. Fertil Steril. 2004 Jun;81(6):1578-84.

35. Joanna Wojsiat , Jerzy Korczyński , Marta Borowiecka , Halina Małgorzata Żbikowska: The role of oxidative stress in female infertility and in vitro fertilization; Postepy Hig Med Dosw (Online). 2017 May 9;71(0):359-366.

36. Tyler Bruce Garner, James Malcolm Hester, Allison Carothers ,Francisco J Diaz :Role of zinc in female reproduction, Biol Reprod. 2021 May 7;104(5):976-994

37.Luiz Gustavo Lima , André Amaro Mamédio Dos Santos,Tiago Daniel Gueiber Ricardo, Zanetti Gomes, Camila Marinelli Martins , Andrielle Cristina Chaikoski: Relation between Selenium and Female Fertility: A Systematic Review, Rev Bras Ginecol Obstet. 2022 Jul;44(7):701-709.

38. Kinga Skoracka, Alicja Ewa Ratajczak, Anna Maria Rychter, Agnieszka Dobrowolska, Iwona Krela-Ka≈∫mierczak: Female Fertility and the Nutritional Approach: The Most Essential Aspects; Adv Nutr ; 2021 Dec 1;12(6):2372-2386

39. Jorge E. Chavarro, MD, ScD,a Janet W. Rich-Edwards, ScD, MPH,b,c,d Bernard A. Rosner, PhD,d,e and Walter C. Willett, MD, DrPHa,c,d : Use of multivitamins, intake of B vitamins and risk of ovulatory infertility; Author manuscript; available in PMC 2008 Sep 1.Published in final edited form as: Fertil Steril. 2008 Mar; 89(3): 668–676.
Stopite v stik z nami Arrow down

Izdelava: MMstudio
Payments Secure
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh FertilUp.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.