Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €
Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €

Vse o moški plodnosti in spermi


Morda te bo presenetilo, da je polovico vseh primerov neplodnosti mogoče delno ali v
celoti pripisati moškemu (neplodnost po moškem faktorju).

Dobra novica je, da večina moških neprestano proizvaja nove semenčice in s pravimi spremembami življenjskega sloga (tudi prehrane) lahko moški občutno poveča število semenčic, gibljivost, njihovo morfologijo in posledično moško plodnost. Pozor: Sperma potrebuje od 60 do 80 dni, da se razvije v procesu spermatogeneze1, zato je idealno, če se spremembe izvedejo vsaj 40 do 90 dni pred (ponovno) analizo semena ali pred začetkom zdravljenja neplodnosti, kot sta IUI ali IVF.

Test moške plodnosti - spermiogram

Začne se z analizo semena, ki je glavni pokazatelj števila, gibljivosti in oblike semenčic. Analiza semena bo zdravniku pomagala ugotoviti sposobnost preživetja semenčic. Preveril bo tudi ali nizko število semenčic in disfunkcija semenčic povzročata neplodnost. Analiza semena je zelo preprost test plodnosti pri moških, ki zbira številne ključne podatke, vendar se osredotoča na tri glavne lastnosti sperme:

Število semenčic – koncentracija semenčic na ml semena 
Gibljivost semenčic – kako dobro se semenčice premikajo z napredovanjem naprej
Morfologija semenčic – oblika in videz semenčic

Če test semena kaže nenormalne rezultate, vam bo specialist za plodnost morda priporočil dodatno testiranje. Pomembno si je zapomniti, da so rezultati analize semena le merilo parametrov vaše sperme v določenem času. Obstaja veliko načinov za povečanje števila semenčic in izboljšanje splošne plodnosti, več o tem pa v nadaljevanju. 

Kako naravno povečati število semenčic, gibljivost in splošno moško plodnost

 • Prenehajte kaditi
Kajenje je slabo za skoraj vse meritve moške plodnosti. Kadilci naj bi imeli približno 2x manj spermijev kot nekadilci.
 • Omejite alkohol
Pregled 15-ih študij o alkoholu in njegovih učinkih na moško plodnost je pokazal, da ima vsakodnevno uživanje alkohola negativen vpliv na morfologijo in količino semenčic. 

Sperma se razvije do 80 ali več dni. V primeru, da planirate zanositev, razmislite o zmanjšanju uživanja alkohola tri mesece pred poskusom zanositve.
 • Ohladite plavalce – izogibajte se masažnim kadem in savnam 
Spermatogeneza oz. proizvodnja spremijev poteka v modih. Temperatura v testisih je nekaj stopinj nižja od preostalega telesa. To okolje z nižjo temperaturo je potrebno za zagotovitev uspešne spermatogeneze. Višje temperature dokazano povzročijo povečan metabolizem testisov, kar povzroči poškodbe semenčic (predvsem nižje število semenčic).
 • Izogibajte se toksinom
Študije o izpostavljenosti okoljskim toksinom (npr. lepila, topila, organoklorove spojine, pesticidi in silikoni) kažejo na negativen vpliv na kakovost semena; gibljivost in/ali morfologijo semenčic, kar lahko prispeva k moški neplodnosti.

 • Omejite stres
Stres je način, kako se možgani in telo odzovejo na vsako zahtevo. Sčasoma lahko nadaljnji stres povzroči resne zdravstvene težave in vpliva tudi na moško plodnost. Stres se lahko poveča tudi po diagnozi moške neplodnosti in nadaljnjih pregledih. Študije so pokazale, da so parametri semena in stres povezani. Svetujemo sproščanje, pogovore, meditacijo ali jogo.

 • Poskrbite za dovolj spanja
Številne študije so potrdile, da lahko premalo spanja povzroči resna zdravstvena stanja, kot so debelost, sladkorna bolezen in neplodnost. Manjko spanja je povezan  z nižjo kvaliteto semenčic.

 • Začnite z redno vadbo z nizko intenzivnostjo/učinkom
Vadba ima ogromno koristi za plodnost in splošno zdravje, saj pomaga okrepiti srce in izboljša prekrvavitev. Vadba lahko pomaga zmanjšati stres in pomaga tudi pri kakovostnem spancu. Študije so pokazale, da imajo moški, ki redno telovadijo, višje ravni testosterona kot nedejavni moški.

 • Jejte zdrave maščobe
Maščoba je temelj plodnosti. Zagotavlja ključne gradnike za vsako celico v našem telesu in se uporablja pri sintezi številnih vplivnih reproduktivnih hormonov. Maščoba prav tako omogoča telesu, da absorbira vitamine A, D in E, ki so bistveni za plodnost. Najpomembneje pa je, da uživanje velikih količin maščob pomaga zmanjšati vnetje in tako niža raven oksidativnega stresa v telesu. Zdrave maščobe najdemo v mesu, ribah, siru, jajcih in oreščkih. Priporočamo dodatek ribjega olja (Omega-3 maščobe).

 • Vitamin D 
Vitamin D ima veliko vlog v telesu in je bistvenega pomena za splošno zdravje in moško plodnost. Raziskave so pokazale, da vitamin D pozitivno vpliva na moško plodnost, zlasti na gibljivost semenčic. Druge študije kažejo, da vitamin D poleg podpiranja gibljivosti semenčic pozitivno vpliva tudi na splošno kakovost semena.

 • Poskrbite za moško plodnost z dodajanjem pravih vitaminov in mineralov
Vitamini in minerali so prisotni v redni prehrani, vseeno pa je težko zagotoviti, da bo organizem prejel zadostno količino vitaminov in mineralov, ki lahko pozitivno vplivajo na moško plodnost. 

Številne raziskave so za sestavine kot so npr. cink, selen, D3, Co-Q10, folat, omega-3, potrdile, da vplivajo na moško plodnost in izboljšajo parametre semenčic. 

FertilUp za moške je prehransko dopolnilo, proizvedeno v Nemčiji (GMP certifikat) in prilagojeno moškemu, z namenom da podpre moško plodnost ter proizvodnjo zdravih semenčic. Vsebuje sestavine z dokazanim delovanjem na plodnost.

Pomembno je, da se zavedate, da z zdravimi odločitvami lahko močno vplivate na svojo plodnost. Že z majhnimi spremembami v pravo smer lahko poskrbite za velike razlike.Viri:

1. Nancy Chan: New Findings on Sperm Life Cycle Could Impact Fertility Treatments. Research March 16, 2006 https://www.ucsf.edu/news/2006/03/101730/new-findings-sperm-life-cycle-could- impact-fertility-treatments
2. Damayanthi Durairajanayagam, Anil Rengan, Rakesh K Sharma: Sperm Biology from Production to Ejaculation, May 2015, In book: Unexplained Infertility, Part II: Pathophysiology, Evaluation and Treatment (pp.29-42)Chapter: 5
3. C H Ramlau-Hansen 1, A M Thulstrup, A S Aggerholm, M S Jensen, G Toft, J P Bonde: Is smoking a risk factor for decreased semen quality? A cross-sectional analysis, Hum Reprod. . 2007 Jan;22(1):188-96.
4. Senger P.L.: pathways to pregnancy and parturition: Department of Animal Science (book). 1997
5. Mahmoud Mima, David Greenwald, Samuel Ohlander: Environmental Toxins and Male Fertility, Curr Urol Rep. 2018 May 17;19(7):50.
6. Kirsty Anderson, Vicki Nisenblat, Rob Norman: Lifestyle factors in people seeking infertility treatment - A review, Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2010 Feb;50(1):8-20.
7. Mei-Mei Liu, Li Liu, Liang Chen, Xiao-Jing Yin,Hui Liu, Yan-Hua Zhang, Pei-Ling Li,Shan Wang, Xiao-Xiao Li,Cai-Hong Yu : Sleep Deprivation and Late Bedtime Impair Sperm Health Through Increasing Antisperm Antibody Production: A Prospective Study of 981 Healthy Men, Med Sci Monit. v.23; 2017
8. Diana Vaamonde , Marzo Edir Da Silva-Grigoletto, Juan Manuel García-Manso, Natalibeth Barrera, Ricardo Vaamonde-Lemos: Physically active men show better semen parameters and hormone values than sedentary men, Comparative Study Eur J Appl Physiol. 2012 Sep;112(9):3267-73.
9. Gianmartin Cito, Andrea Cocci, Elisabetta Micelli, Alejandro Gabutti,Giorgio Ivan Russo, Maria Elisabetta Coccia, Giorgio Franco, Sergio Serni, Marco Carini, Alessandro Natali: Vitamin D and Male Fertility: An Updated Review. World J Mens Health. 2020 Apr; 38(2): 164–177.

Priporočamo tudi • FertilUp za ženske + Omega-3
  1-mesečni paket (30 dni)
  rating
  54,90€  49,95€
  Naroči
 • FertilUp za moške + Omega-3
  1-mesečni paket (30 dni)
  rating
  54,90€  49,95€
  Naroči
 • Fertilup za oba
  FertilUp za moške & FertilUp za ženske
  rating
  65,90€  58,65€
  Naroči
 • 3x FertilUp za ženske + 3x Omega-3
  3-mesečni paket (90 dni)
  rating
  164,70€  135,95€
  Naroči
 • 3x FertilUp za moške + 3x Omega-3
  3-mesečni paket (90 dni)
  rating
  164,70€  135,95€
  Naroči
Slide right
Slide left

Stopite v stik z nami Arrow down


Pošlji
Izdelava: MMstudio
Payments Secure
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh FertilUp.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.