Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €
Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €

Poznaš svoj menstrualni cikel?


Poznavanje svojega cikla je ključno, ko želiš zanositi. Reden in urejen cikel je znak trenutnega zdravja tvojega reprodukcijskega sistema in urejenih hormonov. 

Oboje se kaže v redni ovulaciji, ki je predpogoj zanositve. 

Menstruacija

Prvi dan menstrualnega ciklusa je prvi dan menstruacije. Menstruacija nato običajno traja od 3 do 7 dni.

V začetku menstrualnega ciklusa telo pošlje signal možganom, da začnejo proizvajati folikel stimulirajoči hormon (FSH), glavni hormon za proizvajanje zrelih jajčec. Folikli so s tekočino napolnjene vrečice v jajčnikih. V vsakem foliklu je eno nezrelo jajčece. Hormon FSH spodbuja številne folikle, da dozorijo in začnejo proizvajati hormon estrogen. Raven estrogena je najnižja na prvi dan menstruacije, nato pa začne počasi naraščati.

Običajno postane en folikel »dominantni« in jajčece se z rastjo folikla od njega odtrga. Visoka raven estrogena je povezana tudi s pojavom sluzi, ki je prijazna do semenčic (imenovana tudi cervikalna sluz ali sluz materničnega vratu). Opaziš jo lahko kot tanek, sluzast izcedek iz nožnice, ki je lahko bele barve. Semenčice lahko po tej sluzi enostavneje potujejo in preživijo tudi do nekaj dni.


Ovulacija

Ovulacija je proces, ki se zgodi enkrat v vsakem menstrualnem ciklusu, ko hormonske spremembe spodbudijo jajčnike, da sprostijo jajčece. Do tega običajno pride 12 do 16 dni pred naslednjo menstruacijo.

Ko se približuješ ovulaciji, tvoje telo proizvaja vedno večje količine hormona, ki se imenuje estrogen, zaradi katerega se maternična sluznica zgosti in pomaga ustvariti prijazno okolje za semenčice. Te visoke ravni estrogena sprožijo nenadno povišanje drugega hormona, ki se imenuje luteinizirajoči hormon (LH). Tako imenovani val hormona LH povzroči sprostitev jajčeca iz jajčnikov in takrat imaš ovulacijo. Ko je par v fazi načrtovanja družine je torej zelo pomembno, da ve, kdaj je ženska najbolj plodna in temu tudi prilagodi spolne odnose. Ovulacija je ključna za zanositev in omogoča zdravim spermijem, da oplodijo jajčece, ki vsak mesec dozori v ženskem telesu.

Ovulacija se običajno pojavi 24 do 36 ur po povišanju hormona LH, zato lahko z odkrivanjem tega hormona dobro napovemo najbolj plodne dni. Načinov napovedovanja je več; nekatere ženske so pri tem pozorne predvsem na fizične znake in poslušajo svoje telo, če pa nisi povsem prepričana, predlagamo dnevne ovulacijske teste.

Jajčece se lahko oplodi do 24 ur po ovulaciji. Če se jajčece ne oplodi, maternična sluznica razpade in začne se redna menstruacija. To je začetek naslednjega ciklusa.


Načini, kako prepoznati znake ovulacije

Ključnega pomena za zanositev je pravilno razumevanje in prepoznavanje, kdaj je tisti pravi čas za spolne odnose, ki bodo pripeljali do zanositve. Prav zato je tako pomembno, da ženska pozna in spremlja svoje telo, saj bo le tako vedela, kdaj je optimalni čas in ali je pripravljena. Velikokrat je razlog, da do zanositve ne pride prav odsotnost ovulacije. Spodaj so opisani načini, kako lahko preveriš ali ovuliraš:

Štetje dni

Štetje dni predstavlja najlažjo metodo ob predpostavki, da imate reden menstrualni cikel, torej se menstruacija ponavlja na podobno število dni že vsaj 12 mesecev. Pri tem od tega števila dni odštej od 12 do 16 dni. Ti dnevi so najbolj plodni dnevi. Če se menstruacija ponavlja na 30 dni potem so najbolj plodni dnevi v povprečju med 14. in 18. dnem cikla.

Merjenje telesne temperature

Preden zjutraj vstaneš, si vsak dan izmeri telesno temperaturo - najbolje vedno ob istem času, z istim termometrom in na istem mestu. Ob pravilnem merjenju boš ob koncu cikla, v katerem je prišlo do ovulacije, ugotovila, da se je jutranja telesna temperatura gibala na dveh ravneh: v drugi polovici cikla je bila vsaj za 0,2ºC višja kot v prvem delu cikla. Dvig bazalne telesne temperature povzroči progesteron, ki ga po ovulaciji izloča rumeno telesce.

Raziskave so pokazale, da se temperatura zviša dan pred ovulacijo ali najpozneje dva dni po njej. O dvigu bazalne telesne temperature govorimo takrat, kadar so vse vrednosti zadnjih treh meritev višje od vrednosti prejšnjih šestih meritev. Temperatura ostane povišana vse do začetka menstruacije, njen padec pa navadno pomeni, da bomo tisti dan dobile menstruacijo. Če je temperatura povišana že več kot 18 dni in če menstruacija še ni nastopila, je zelo verjetno prišlo do zanositve.

Merjenje temperature nam torej ne more vnaprej napovedati ovulacije, lahko pa nam pomaga ugotoviti, ali je do nje prišlo. Pomembno je, da ne sklepamo prehitro že na podlagi enega meseca, temveč merjenje izvajamo daljši čas. Na takšen način lahko napoveš kdaj boš ovulirala in tudi videla ali imaš redno ovulacijo.


Cervikalna sluz oziroma sluz materničnega vratu

Zelo dober pokazatelj približevanja ovulacije je sluz materničnega vratu (izcedek). Skozi celoten menstrualni cikel se spreminja tako struktura kot pojavnost sluzi materničnega vratu. Znak približevanje ovulacija je, ko se struktura maternične sluzi iz goste in kremaste spreminja v strukturo surovega jajčnega beljaka - torej prozorna, vodena, mokra in elastična. Razlog je v naraščajoči ravni estrogena, ko se telo pripravlja na sprostitev jajčeca. Nepisano pravilo je, da če nisi prepričana, kdaj ovuliraš, začni s spolnimi odnosi takoj, ko postane sluz materničnega vratu podobna beljaku. Doma lahko narediš tudi hiter test; če se sluz razpotegne med prsti, potem ovuliraš. Na dan ovulacije je le ta najbolj prožna in bogata, takoj po koncu pa postane motna in se izsuši.

Bolečina v spodnjem delu trebuha

Nekatere ženske ovulacijo tudi čutijo z bolečninami v spodnjem delu trebuha ali križa.

Položaj materničnega vratu

V času ovulacije se spreminja tudi lega in položaj materničnega vratu. Če boš izbrala to metodo, poskrbi za higieno ter preverjaj položaj vsak dan ob približno istem času. To najlažje storiš med čepenjem, saj je tako najlažji dostop s prsti. Pozorna bodi predvsem na položaj ter vlažnost vratu. V prvi polovici ciklusa bo maternični vrat relativno trd na dotik, suh in nizka v vagini (enostavno dosegljiv), sam vhod boš čutila kot zaprt. Bolj ko se bliža ovulacija, mehkejši bo postal vrat, bolj moker, sam vhod je bolj odprt in položaj vratu je višje (težje dosegljiv). Ko pride do ovulacije je vrat na najvišji točki (težko dosegljiv, sam vhod v maternični vrat je na dotik odprt in moker) ste v najbolj plodnem časa in zelo blizu ovulacije. Po ovulaciji se maternični vrat ponovno osuši in zapre.

Če pa si povsem ne zaupaš, predlagamo, da izbereš enega od spodnjih načinov.

Ovulacijski testi

Njihova prednost je enostavna uporaba, dosegljivost, saj so naprodaj že v vsaki drogeriji ali trgovini ter točnost. Ženska lahko preveri samo plodnost v intimi doma in z lahkoto odčita rezultat. Sami testi delujejo na principu merjenja luteiniziranega hormona v ženskem urinu. Njegova vrednost se poveča pred ovulacijo in vam tako v primeru pozitivnega testa ostane okno do 36 ur, ko naj bi prišlo do ovulacije. Tako lahko še bolje planirate spolne odnose in povečate možnost zanositve.

Test s slino

Princip pri testu s slino je na merjenju povečane vsebnosti soli, ki je pokazatelj povišanih ravni estrogen. Ko pogledate skozi mikroskop bi v času ovulacije morale videti velike povezane kristalne vzorce, ki jih povzroči povečanje ravni estrogena. Ženske tudi navajajo prednosti v primerjavi z ovulacijskimi testi, da gre za enkraten nakup in s tem bolj ekonomično verzijo ter kar 98% natančnost. Malo napravo za pregled sline, ki zgleda kot mini mikroskop namreč lahko operete in že je pripravljena za ponovno uporabo. Samo odčitavanje rezultata je malenkost težje oziroma se je potrebno navaditi.

Zaključek:

Poznavanje cikla in ovulacije, je pomembno, ker so v času ovulacije tvoji plodni dnevi. To so dnevi, ko lahko zanosiš in govorimo zgolj o 3 do 4 dneh na mesec. Zato je pomembno, da imaš ovulacijo in da veš, kdaj jo imaš. S pravilnim planiranjem spolnih odnosov v času plodnih dni, si na dobri poti k zanositvi. 

Pri tem pa ne pozabi, da imaš vsaj mesec nekje okoli 20% možnosti, da zanosiš. Bodi potrežljiva in poskrbi za svoje zdravje in plodnost že sedaj. 

FertilUp za ženske je kombinacija vitaminov ter mineralov, ki imajo dokazano vpliv na plodnost (cink) ter splošno zdravje (imunski sistem, manjša utrujenost, pomaga proti oksidativnem stresu itd.). Vitamin B6 je pomemben, ker skrbi za uravnavanje delovanja hormonov in je pomemben, kadar tvoj cikel ni urejen ali nimaš ovulacije. FertilUp za ženske je namenjen podpori telesa pri načrtovanju nosečnosti 


Priporočamo tudi • FertilUp za ženske + Omega-3
  1-mesečni paket (30 dni)
  rating
  54,90€  49,95€
  Naroči
 • Fertilup za oba
  FertilUp za moške & FertilUp za ženske
  rating
  65,90€  58,65€
  Naroči
 • 3x FertilUp za moške + 3x Omega-3
  3-mesečni paket (90 dni)
  rating
  164,70€  135,95€
  Naroči
 • 3x FertilUp za ženske + 3x Omega-3
  3-mesečni paket (90 dni)
  rating
  164,70€  135,95€
  Naroči
 • FertilUp za moške + Omega-3
  1-mesečni paket (30 dni)
  rating
  54,90€  49,95€
  Naroči
Slide right
Slide left

Stopite v stik z nami Arrow down


Pošlji
Izdelava: MMstudio
Payments Secure
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh FertilUp.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.