Dobrodošli na spletni strani FertilUp®. Hvala, ker nam zaupate že od leta 2012. Izberi svoj paket.

Kako stres vpliva na tvojo plodnost?


Vedno več raziskav kaže, da lahko stres vpliva na različne vidike zdravja, vključno s plodnostjo. Kako skrbeti zase in povečati svoje možnosti za uspešno zanositev?Vedno več raziskav kaže, da lahko stres vpliva na različne vidike zdravja, vključno s plodnostjo. Čeprav povezava med stresom in plodnostjo ni povsem razumljena, se zdi, da ima stres lahko številne negativne učinke na reproduktivni sistem tako pri moških kot pri ženskah.

Pri ženskah:

Menstrualni ciklus: Stres lahko vpliva na rednost menstrualnega ciklusa ali celo povzroči izostanek menstruacije. Neskladnosti v menstrualnem ciklusu lahko otežijo načrtovanje zanositve.
Ovulacija: Stres lahko vpliva na regulacijo hormonov, ki sodelujejo pri ovulaciji. Nepravilna ovulacija ali celo odsotnost ovulacije lahko otežita zanositev.
Kvaliteta jajčec: Stres lahko vpliva na kakovost jajčec, kar lahko vpliva na njihovo sposobnost oploditve in razvoja zarodka.

Pri moških:

Sperma: Stres lahko vpliva na kakovost sperme, vključno s številom, gibljivostjo in obliko spermijev. Slaba kakovost sperme lahko vpliva na možnosti za uspešno oploditev.
Hormoni: Stres lahko vpliva na ravni hormonov, kot je testosteron, ki igrajo ključno vlogo pri proizvodnji sperme.

Poleg neposrednih fizioloških učinkov stresa na reproduktivni sistem lahko stres vpliva tudi posredno. Na primer:

- Parom lahko oteži intimnost in zanositev, saj stres lahko zmanjša spolno željo in povzroči težave v odnosu.

- Stres lahko vpliva na splošno zdravje in vedenje, vključno z nezdravimi prehranjevalnimi navadami, pomanjkanjem telesne aktivnosti in slabimi navadami, ki lahko negativno vplivajo na plodnost.

- Pomembno je tudi omeniti, da vsi ljudje ne reagirajo na stres enako. Nekateri se lahko soočajo z višjo stopnjo stresa in še vedno uspešno zanosijo, medtem ko drugi lahko doživljajo plodnostne težave zaradi relativno nižje stopnje stresa.


Če se par sooča s težavami pri zanositvi in meni, da bi lahko stres vplival na njihovo plodnost, bi bilo pametno poiskati pomoč pri strokovnjakih. Ginekologi, andrologi in specializirani terapevti za plodnost lahko pomagajo pri razumevanju vzrokov in ponudijo nasvete ter strategije za obvladovanje stresa ter izboljšanje možnosti za zanositev.

Vsi vemo, da je stres neizogiben del našega vsakdana, vendar pa se je ključno zavedati, kako lahko ta stres vpliva na našo sposobnost zanositve. 

FertilUp zanjo in zanj vsebuje sestavine, ki imajo v skladu z Evropsko agencijo za varno hrano (EFSA) dokazano delovanje na plodnost.  Za ženske sta najpomembnejša cink, ki prispeva k plodnosti ter vitamin B6, ki uravnava delovanej hormonov in tako vpliva na ovulacijo in hormonsko ravnovesje.

FertilUp za moške vsebuje poleg cinka še selen, ki ima dokazano vpliv na nastanek semenčic. Oba vsebujeta tudi vitamine C in D, ki sta poznana po svojih antioksidativnih učinkih na celice, saj prepečujejo poškodbe celic in tako upočasnjujejo vpliv staranja in stresa.


Obstaja mnogo načinov, kako lahko skrbite zase in zmanjšate stres ter s tem povečate svoje možnosti za uspešno zanositev:

Sprostitev: Vsak dan si vzemite nekaj časa za sprostitev. Jog-a, meditacija, sprehod v naravi ali branje lahko pomagajo zmanjšati napetost in uravnotežiti hormone.

Zdrava prehrana: Pravilna prehrana lahko igra ključno vlogo pri uravnavanju hormonov. Poskrbite, da v svojo prehrano vključujete sveže sadje, zelenjavo, polnozrnate izdelke in kakovostne beljakovine.

Telesna aktivnost: Redna telesna aktivnost lahko pomaga zmanjšati stres, izboljšati razpoloženje in splošno zdravje.

Podpora in komunikacija: Govorite s partnerjem o svojih občutkih in skupaj iščita načine za obvladovanje stresa. Skupna podpora je ključnega pomena.

Strokovna pomoč: Če se soočate s težavami pri zanositvi, ne oklevajte poiskati strokovno pomoč. Ginekologi, andrologi in terapevti za plodnost so tu, da vam pomagajo na vaši poti.

Pomembno je razumeti, da smo vsi posamezniki edinstveni in se na stres odzivamo drugače. Zavedanje svojega telesa in skrb zase sta koraka v pravo smer k uresničitvi vaših sanj o družini. Ne pozabite, da ste v tem skupaj! 
Priporočamo tudi • Fertilup za oba
  FertilUp za moške & FertilUp za ženske
  rating
  65,90€  58,65€
  Naroči
 • FertilUp za moške + Omega-3
  1-mesečni paket (30 dni)
  rating
  55,90€  49,95€
  Naroči
 • 3x FertilUp za moške + Omega-3
  3-mesečni paket (90 dni)
  rating
  167,70€  135,95€
  Naroči
 • FertilUp za ženske + Omega-3
  1-mesečni paket (30 dni)
  rating
  55,90€  49,95€
  Naroči
 • 3x FertilUp za ženske + Omega-3
  3-mesečni paket (90 dni)
  rating
  167,70€  135,95€
  Naroči
Slide right
Slide left

Stopite v stik z nami Arrow down

Izdelava: MMstudio
Payments Secure
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh FertilUp.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.