Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €
Hitra dostava in brezplačna poštnina nad 49 €

Kako starost vpliva na možnost zanositve?


Eno ključnih vprašanj, s katerim se ženske srečujejo, je vpliv starosti na njihovo sposobnost zanositve. 

Ženska plodnost je kompleksen biološki proces, ki se skozi življenje spreminja. Eno ključnih vprašanj, s katerim se ženske srečujejo, je vpliv starosti na njihovo sposobnost zanositve. V tem članku bomo raziskali, kako staranje vpliva na žensko plodnost in kakšne so možnosti ter izzivi, s katerimi se lahko srečajo ženske v različnih obdobjih svojega življenja.

Vse več parov se odloča za otroke v poznejših fazah življenja iz različnih razlogov. To vključuje doseganje kariernih ciljev, utrjevanje partnerskih odnosov, osebno rast ter zavestno načrtovanje družinskega življenja. Poleg tega se spreminja tudi življenjski slog, ki poudarja neodvisnost, vpliva na odločitev parov, da odložijo starševstvo do poznejših let.

Ključno je razumevanje, da ni enotnega pravilnega časa za vse, in odločitev za otroke ostaja zelo osebna. Pa vendar starost ženske vpliva na njeno plodnost na spodnje načine:

Ovulacija in kvaliteta jajčec: 
Ženske so rojene z omejenim številom jajčec, ki s starostjo ne le zmanjšujejo v količini, ampak tudi v kvaliteti. Ovulacija postane manj predvidljiva, in verjetnost, da bo jajčece kromosomsko normalno, se zmanjšuje. Znano je, da vrhunec plodnosti dosežejo v pozni adolescenci do zgodnjih dvajsetih, po 35. letu pa se ta zmanjša, še posebej hitro po 40. letu.

Neredna menstruacija: 
Staranje prav tako pogosto vodi v neredne menstruacijske cikle, kar je lahko znak zmanjšane plodnosti. Ženske, starejše od 35 let, ki ne zanosijo po več mesecih rednih poskusov, se priporoča, da poiščejo strokovno pomoč.

Tveganje za splav in zapleti med nosečnostjo: 
Starost je povezana z večjim tveganjem za splav, saj se povečuje možnost kromosomskih nepravilnosti pri plodu. Poleg tega so starejše matere izpostavljene večjemu tveganju za gestacijski diabetes, preeklampsijo in druge zaplete med nosečnostjo.

Manjša ovarijska rezerva: 
Ovarijska rezerva označuje število preostalih jajčec v jajčnikih in se s starostjo zmanjšuje. Nižja ovarijska rezerva, pomeni pomeni manjša možnost zanositve, še posebej naravne. Mnoge ženske se odločajo za umetno oploditev (IVF), vendar tudi uspešnost tega postopka pade s starostjo. V nekaterih primerih je uporaba darovalnih jajčec priporočljiva.


Vsaka ženska edinstvena, živi na svoj način in različno dojema sebe ter materinstvo. Pri tem ostaja dejstvo, da je naše telo najbolj plodno oz. pripravljeno na materinstvo med 20. -30. leta in zato je pomembno, da razumemo vpliv staranja na plodnost. Če ženska načrtuje nosečnost oziroma si želi otroka ginekologi in strokovnjaki svetujejo nosečnost med 20. in 30. letom. 


Seveda so zgodijo tudi zdrave in naravne nosečnosti tudi v kasnejših letih, je pa bolj pomembno redno spremljanje nosečnosti in dodatni pregledi. Le s  pravilnim razumevanjem izzivov, povezanih s starostjo, lahko ženske sprejmejo informirane odločitve o svoji reproduktivni poti.

Uživanje FertilUp za ženske ima pozitiven vpliv na uravnavanje hormonskega ravnovesja (vitamin B6) in plodnost (cink). Ko so hormoni v  ravnovesju, je tvoj cikel urejen in ti se počutiš bolje. Urejen cikel pomeni, da imaš redno menstruacija oziroma ovulacijo, kar je osnova zanositve. Poleg tega vsebuje tudi vitamine in minerale, ki poskrbijo za močan imunski sistem in splošno zdravje.

Svetuje se tudi uživanje Omega-3 maščobnih kislin, ki so gradnih tudi spolnih celic in naj bi po raziskavah vplivale na bolj zdrave celice in s svojim antioksidativnim učinkom izničile učinke staranja na celice. Naše priporočilo je Infinivit omega-3 1000 mg.

Opozorilo: Ko se ženska bliža 40 - 45. letu se začnejo pojavljati prvi znaki peri- menopavze, kar pomeni, da se delovanje jajčnikov umirja ali popolnoma ustavi. Ko žensko telo ne proizvaja več jajčec, ženska ni več plodna in naravna zanositev ni več mogoča.


Priporočamo tudi



  • Fertilup za oba
    FertilUp za moške & FertilUp za ženske
    rating
    65,90€  58,65€
    Naroči
  • 3x FertilUp za ženske + 3x Omega-3
    3-mesečni paket (90 dni)
    rating
    164,70€  135,95€
    Naroči
  • FertilUp za moške + Omega-3
    1-mesečni paket (30 dni)
    rating
    54,90€  49,95€
    Naroči
  • FertilUp za ženske + Omega-3
    1-mesečni paket (30 dni)
    rating
    54,90€  49,95€
    Naroči
  • 3x FertilUp za moške + 3x Omega-3
    3-mesečni paket (90 dni)
    rating
    164,70€  135,95€
    Naroči
Slide right
Slide left

Stopite v stik z nami Arrow down


Pošlji
Izdelava: MMstudio
Payments Secure
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Zapri zapri Na spletnih straneh FertilUp.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.